Hoekstraat 3: het einde van prostitutie in het A-kwartier

De gemeente Groningen heeft vanaf 1 januari 2016 prositutie in het A-kwartier verboden. Alle prostitutieramen zijn daarmee komen te vervallen. De buurt moest worden getransformeerd tot een wijk met verschillende bewoners, jonge bedrijven en bol staan van het goed. Het resultaat? Findex Bouw heeft als een van de eerste bouwbedrijven het pand aan de Hoekstraat 3 mogen transformeren van twee voormalige prositutieramen naar een prachtig woonhuis. 

Fase 1: de uitbouw op de begane grond aan de achterzijde

In de eerste fase is het pand volledig gestript. Aan de achterzijde van het pand zaten voorheen twee badkamers, maar die betonnen fundering hebben we moeten openbreken om nieuwe rioleringsbuizen aan te leggen. Na het storten van de nieuwe betonnen fundering zijn de bestaande deuren; twee interne deuren en één buitendeur van de buren dichtgemetseld. Uiteindelijk hebben we de achtermuur doorgebroken en is er een constructief houtskelet neergezet voor de verdieping. 

Fase 2: de bestaande kapconstructie verwijderen en een nieuwe kapconstructie plaatsen

In de bestaande situatie werd de bovenverdieping ongebruikt. Deze kapconstructie was daarom ook ongeschikt voor een volwaardig woonhuis. De nieuwe kapconstructie moest plaats bieden aan twee slaapkamers, een badkamer en wasmachine ruimte. Om deze reden is de bestaande kapconstructie verwijderd, op een klein deel van de voorgevel na (historisch aanzicht). Er is een nieuwe kapconstructie geplaatst. Dit is bekleed met nieuwe dakpannen en eternit zijgevelbeplating. 

Fase 3: aftimmeren van de binnenzijde van het woonhuis

In deze fase is de binnenkant van het woonhuis afgetimmerd. Aftimmeren is een groot woord; alles aan de binnenzijde is geschikt gemaakt voor de afwerkfase. Dit betekent dat de elektra- en waterleidingen zijn aangelegd, houtskelet wanden en plafonds en de nieuwe trap zijn geplaatst. Ook de nieuwe meterkast is aangesloten. 

Fase 4: eindresultaat