De transformatie van (illegale) huisvesting naar kantoorruimte

De FEBO aan de Amsteldijk is een van de meest bekende vestigingen. Het naast gelegen pand is recent verkocht. De nieuwe eigenaar heeft het pand volledig laten renoveren. Lees hieronder hoe dit pand is getransformeerd van (illegale) woonruimte naar een prachtige high-end kantoor aan de Amstel. 

Fase 1: het strippen van de benedenverdieping

De indeling zorgde voor onvoldoende overzicht. Door het slopen van de scheidingswanden kwam er overzicht tussen de voor- en achterkant. In de afgelopen jaren is het pand meerdere keren opgeknapt, waarbij bij elke zichbare laag, vaak meerdere onzichtbare lagen zaten. Dit resulteerde in de afvoer van veel bouw- en sloopafval. 

Fase 2: het herstel

Tijdens het strippen werden enkele problemen ontdekt die moesten worden opgelost voordat er kon worden begonnen met de opbouw. Enkele problemen waren: een houtenframe in een draagmuur, de elektraleidingen van de bovenburen waren verkeerd aangesloten en vijf vloerbalken waren verrot. Het houten frame is verwijderd, maar als gevolg van dit houten frame vertonen de muren wel meerdere scheuren.  De elektraleidingen van de bovenburen zijn opnieuw aangesloten.  De vloerbalken zijn vervangen en de vloer is verstevigd op meerdere plaatsen. Deze balken zijn gaan rotten nadat de improvisorische doucheruimte is gaan lekken. 

Fase 3 : uitbouw en tuinmuur

In deze fase is de fundering voor de serre gereed gemaakt. Daarnaast is de schutting vervangen voor een gemetselde muur in hetzelfde metselverband als het pand. 

Fase 4: de opbouw

In deze fase kon echt begonnen worden met de opbouw. Allereest is het plafond geisoleerd en is er een brandvertragend plafond geplaatst. Vervolgens zijn de voorzet- en scheidingswanden geplaatst, geisoleerd en bekleed met OSB- en gipsplaten. Ook de elektra- en waterleidingen zijn aangesloten. Er is een dubbel plafond geplaatst met enkele gipsplaten. Dit is niet standaard, maar hiervoor is gekozen doordat de elektraleidingen bij de bovenburen omgekeerd zijn aangesloten. De wanden en plafonds zijn gestuct en geschilderd, de vloerverwarming en afdekvloer zijn geplaatst. Ook is aan de achterkant een prachtige aluminium serre geplaatst. 

Fase 5: het eindresultaat